Nathalie David

Níet het type fotograaf dat zich achter haar camera verschuilt ! Ik hou van (allerlei) mensen, ontmoet ze graag en meng mij zonder probleem, enthousiast in nieuw gezelschap.

Opgegroeid in Koksijde – op kot in Gent – een lief uit het Antwerpse – een eerste job in Nederland, zorgden ervoor dat ik niet ben teruggekeerd naar ‘de kust’ om daar mijn verdere leven op te bouwen. 

Vele avonturen (qua reizen vooral)  gingen vooraf aan mijn ondertussen 14 jaar gelukkig samenzijn met Stijn en onze fantastische kinderen !

Heel vroeger, in de ‘donkere kamer’ thuis ontwikkelde mijn papa onze kinder- en gezinsfoto’s, het blijft me bij hoe ‘magisch’ ik dit vond. Met een heel warm gevoel geniet ik steeds opnieuw van deze authentieke, tastbare herinneringen.

Zelf ben ik pas écht gaan fotograferen tijdens het avontuurlijk reizen in verschillende continenten – rugzak gevuld met vnl. véél filmrolletjes ! Ik had een ongelofelijke drang om wat ik allemaal zag en beleefde ‘voor altijd’ vast te leggen, want ik wist: dít moment, hier en nu, zal zich nooit herhalen ! Mijn reizen documenteren via veelzeggende foto’s, daar werd ik immens blij van. De bevolking, hun manier van leven, de talrijke ontmoetingen met hen, de lokale keuken, natuurpracht, …. Sommigen zeggen dat door het nemen van foto’s je minder geniet van het moment, de ervaring, de omgeving. Dit geldt niet voor mezelf. Tijdens het fotograferen geniet ik nog steeds erg van het moment waarin ik mij bevind. Onmogelijk is het alles te onthouden wat ik ooit heb gezien, beleefd, welke mensen ik allemaal heb ontmoet. Die foto’s zijn nodig om ‘vergeten’ herinneringen op te roepen waardoor ik dan opnieuw intens geniet. Dat blijvende is voor mij enorm waardevol.

Documentaire fotografie is dus helemaal mijn ding ! De kunst van het vertellen via foto’s heb ik uitgebreid kunnen doen tijdens mijn 1,5 jaar durende zeilreis. Een periode gevuld met spontaniteit en een letterlijk ‘leven in het nú’, ideaal om mijn verhaal te vertellen. In de eerste plaats om familie en vrienden mee te laten genieten, maar ook om anderen te inspireren en uiteraard voor mezelf, voor later. 

Mijn carrièrepad (van diëtiste over telecom en software sales) leidde me uiteindelijk naar mijn passie: fotografie !  “Less is more’ – fotografie zonder tralala, noch enscenering. Steeds op zoek naar (opr)échte momenten, emoties. Ik hou van kijken en van echt zíen. 

Ik ben heel graag buiten waar je vrij en spontaan kunt bewegen. Bewust koos ik ervoor geen (‘cleane’) studio te hebben. Persoonlijke aanpak maakt mij gelukkig – daarom voor mij geen (aan de lopende band) mini-sessies op één bepaalde locatie. De beleving is belangrijk; dit bepaalt mee hoe jullie achteraf naar de foto’s terugkijken. Tevredenheid met mijn werk is iets waar ik veel belang aan hecht.

Gevestigd op de grens Tremelo/Keerbergen fotografeer ik steeds op locatie, waar je maar wil. Verslaafd aan ontdekken, ben ik bereid overal ter wereld te fotograferen.

Onze verhalen zijn ons leven en ik geloof dat ze meer dan de moeite waard zijn om gedocumenteerd te worden. Leven gebeurt in een flits… herinneringen zijn voor altijd, en een deel van ons…

"photography is a love affair with life"

Burk Uzzle